HPK: Proizvođačima omogućiti plasman robe u trgovačke lance

Objavljeno: 20.03.2020.
Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u srijedu su Hini kazali kako dijelom pozdravljaju Vladin paket pomoći gospodarstvu, no smatraju da treba ograničiti i kontrolirati uvoz hrane i živih životinja iz kontaminiranih područja te pomoći domaćim proizvođačima u plasmanu robe u trgovačke lance

“Već dobivamo upite od proizvođača koji imaju robu, a nemaju je gdje prodati jer su zatvorene granice i tržnice, a trgovački lanci i dalje uvoze. To se ne smije događati. Robu koju imamo treba otkupiti, a onu koju se može brzo podići poput one iz povrtlarstva, peradarstva, svinjogojstva i ovčarstva treba što hitnije ‘pogurati’ i povećati”, kazao je Hini predsjednik HPK-a Mladen Jakopović.

Ističe kako se Komori javljaju zabrinuti poljoprivrednici, jer pojedine mjere ograničenja zbog koronavirusa direktno utječu na njihovo poslovanje, dok za sada nema konkretnih mjera koje se odnose direktno na njih i išle bi im u prilog.

Posebice se to odnosi na proizvođače u kratkim lancima dobave.

Tako je, primjerice, kaže Jakopović, jutros stigao upit gospođe čiji se OPG bavi proizvodnjom sira na malo. Do sada su prodavali na vinkovačkoj tržnici koja je zatvorena. Za njezinu obitelj je to jedini izvor prihoda, pa bi bilo dobro razmisliti o mjerama koje mogu pomoći takvim malim proizvođačima na koje kriza ima direktan i dalekosežan utjecaj, kazao je Jakopović.

Sličan upit došao je i od proizvođača cvijeća koji su u proizvodnju uložili stotine tisuća kuna, a sezona prodaje traje od polovice ožujka pa negdje do polovice svibnja. Kako se sada čini, oni neće moći prodati ništa od onoga što su proizveli, pa ne znaju kako zadržati zaposlene i financirati daljnju proizvodnju.

Jakopović poziva da se osposobe sve klaonice, kako bi domaće meso završilo na policama domaćih trgovina. Preporuča i interventni otkup žitarica u robne zalihe kako bi se postigla sigurnost hrane za ljude i životinje u slučaju da kriza potraje dulje nego što se očekuje.

U HPK nužnom smatraju i isplatu poticaja do 15. travnja i to u cijelosti, kao i isplata projekata iz mjera Ruralnog razvoja.

Kako ističu iz HPK-a, važno je osigurati i kontinuitet kretanja proizvođača hrane i zaposlenika te osigurati zasebna pravila za proizvođače hrane kako se ne bi riskiralo zatvaranje cijelih gospodarstava primarne proizvodnje.

“Proizvodnja hrane mora imati prioritet kao dio nacionalne sigurnosti”, poručili su iz Komore.

Preuzeto s: https://www.tportal.hr/biznis/clanak/hpk-proizvodacima-omoguciti-plasman-robe-u-trgovacke-lance-20200318