Želimo bolju suradnju s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva!

Objavljeno: 14.10.2024.

HPK poziva ministra Dabru na bolju suradnju s poljoprivrednicima i očitovanje Ministarstva na brojne dopise na koje i dalje nema odgovora

Hrvatska poljoprivredna komora upitala je u petak 11. listopada 2024. godine dopis potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipu Dabri u kojem se, u ime svih hrvatskih poljoprivrednih proizvođača traži očitovanje o nizu dopisa i zahtjeva za sastanke koji su upućeni u posljednja dva mjeseca, a vezano za problematiku brojnih sektora poljoprivredne proizvodnje, na koje do sada nije bilo reakcije niti odgovora iz nadležnog Ministarstva.

„Molimo ministra i njegove suradnike da se očituju na brojne molbe i dopise koje smo u posljednja dva mjeseca uputili prema Ministarstvu poljoprivrede. Nažalost, do sada nismo primili odgovore na većinu naših zahtjeve što otežava naše aktivnosti i sprječava ostvarenje ciljeva hrvatske poljoprivrede te otežava rad i poslovanje poljoprivrede kao strateške grane hrvatskog gospodarstva. Svjesni smo izazova s kojima se suočavate, no smatramo da je nužno uspostaviti otvoreniji dijalog i bolju suradnju između Ministarstva i Komore te ubrzati rješavanje naših problema“, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Iz HPK ističu kako poljoprivredna zajednica želi i treba promjene koje će doprinijeti razvoju održive poljoprivrede te omogućiti svim poljoprivrednicima bolje uvjete  poslovanja. Zato je samo zajedničkim djelovanjem moguće postići konkretne pomake i rješenja koja su potrebna.

„Pozivamo Vas na konstruktivan razgovor prema predloženim temama iz dopisa, te da u što kraćem vremenu odgovorite na brojne zahtjeve koje smo uputili i traženja velikog broja poljoprivrednika koji čekaju našu i Vašu pomoć kao i odgovore na važna pitanja i veliki broj probleme o kojima moramo razgovarati“ , poruka je HPK.

 Iz HPK podsjećaju kako su, među ostalim do sada, tražili sastanak vezano za isplatu preostalih potpora, štetama u puranskoj proizvodnji uslijed ptičje gripe, a poslan je i zahtjev za sastanak svinjogojaca oko Intervencija 31.04.,  kao i oko utjecaja klime i štetama, zahtjev za uključivanje domaćih prehrambenih proizvoda prilikom opskrbe hranom za hrvatske ročnike, sastanak sa Odborom za mljekarstvo i dr.