https://komora.hr/ministar-dabro-odrzao-sastanak-s-predstavnicima-odbora-za-mljekarstvo-hpk/

Ministar Dabro održao sastanak s predstavnicima Odbora za mljekarstvo HPK

Objavljeno: 12.09.2024.

Odbor za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je u srijedu 11. rujna 2024. godine sastanak sa potpredsjednikom Vlade RH i ministrom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipom Dabrom na kojem se razgovaralo o trenutnom stanju u govedarskom sektoru i mogućnostima financijske pomoći kako bi se ovaj sektor stabilizirao. Govedarski sektor su zadnjih godina pogodile različite krize, od COVID krize do eskalacije rata u  Ukrajini, koje su imale utjecaj na rast cijena energenata, kao i tržišne poremećaje u cijenama pšenice i kukuruza, a posebno je bio izražen i porast cijena gnojiva na europskom i svjetskom tržištu.

„Proizvođači mlijeka pozitivno su ocijenili ovaj sastanak, te su spomenuli nekoliko mjera koje je raspisalo Ministarstvo, a koje proizvođači pozdravljaju jer im pomažu u rješavanju problema u sektoru. Jedna od njih je MJERA 1. IZ PROGRAMA DRŽAVNE POTPORE SEKTORU STOČARSTVA ZBOG NARUŠENOG PROIZVODNOG POTENCIJALA. Ministar Dabro je proizvođačima mlijeka obećao kako će isplata za navedenu mjeru ići već do kraja rujna  i to u punom iznosu što je vrlo pohvalno“. priopćeno je iz HPK.

Prema riječima predsjednika Odbora za mljekarstvo Igora Rešetara, tom mjerom ostvaruje se pokriće od 75 posto troškova nastalih prilikom povećanja standardnog prinosa potencijala za proizvodnju mlijeka na gospodarstvu. Više od 600 poljoprivrednika javilo se na tu mjeru što dokazuje da se velik broj proizvođača mlijeka odlučuje na proširenje svojih farmi i povećanje proizvodnog potencijala.

„Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima poboljšanja vezanim uz ARKOD sustav, de minimis potpore, smanjenju administrativnih opterećenja i sl. Ministarstvo je pokazalo otvorenost za dijalog te predložilo daljnju suradnju i aktivni dijalog te predložilo i  termin idućeg sastanka. Ministar je najavio kako će od iduće godine krenuti i ´Sektorski natječaji´ što je također dobro prihvaćeno od strane naših mljekara. Pritom je dao veliku podršku sektoru mljekarstva i pokazao razumijevanje s obzirom na zahtjevnost i zalaganje poljoprivrednika u ovom sektoru“, izjavio je Reštar.