Osnovan Odbor za agrume Hrvatske poljoprivredne komore

Objavljeno: 09.08.2024.

Hrvatska poljoprivredna komora održala je 08. kolovoza (četvrtak) 2024. godine konstituirajuću

sjednicu Odbora za agrume koji će u idućem razdoblju pratiti stanje i problematiku u proizvodnji agruma, kao i situaciju na tržištu ovih proizvoda te predlagati rješenja i stajališta vezano za unaprijeđene proizvodnje i poboljšanje položaja na tržištu.

Na osnivačkoj sjednici za predsjednika Odbora jednoglasno je izabran Marino Babić, dok je za zamjenika predsjednika izabran Željko Bjeliš.

Odbor za agrume čine: Željko Bjeliš, Hrvoje Sršen, Udruga Neretvanska mladež , Marijo Popović,

Marino Babić, Lag Neretva – Irena Vištica, Antonio Dragobratović, Maja Babić, Zlatko

Popović, Matko Babić. Na sljedećoj sjednici odbora postoji mogućnost nadopune članova.

 

Na osnivačkoj sjednici se razgovaralo o stanju u sektoru pri čemu je naglašeno kako postoji ogroman problem upisa u ARKOD – ne postoji sljedivost robe te ilegalna upotreba

pesticida jer se nema gdje prikazati utrošak pesticida.

„Istaknuto je kako jedan od problema i provođenje Mjere 7. Naime, nitko od proizvođača nije dobio odluku o isplati, a isplata je bila u 2 navrata, a proizvođači nisu dobili odluku o isplati, pa ukoliko bi Agencija došla u provjeru nitko nema dokument kao dokaz zašto je isplaćeno. Isto tako govora je bilo i oko izravnih potpora jer velikom broju proizvođača ništa nije isplaćeno te se ne zna hoće li se išta dobiti. Iz tog razloga zatražen je i sastanak s ministrom koji bi se sa Odborom trebao sastati u dolini Neretve zajedno s Agencijom za plaćanje, priopćeno je iz HPK.