Sastanak Odbora za ratarstvo sa ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom

Objavljeno: 01.08.2024.

Odbor za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je sastanak s ministrom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipom Dabrom na kojem se razgovaralo o cijenama poljoprivrednih proizvoda i nepoštenim trgovačkim praksama.

„Naša analiza pokazuje kako su otkupne cijene, koje postavljaju veće tvrtke, putem svoje burze izuzete iz konteksta jer znatno odstupaju u odnosu na tržišne cijene u okolnim zemljama. Ovakvo ponašanje otkupljivača dovodi do propadanja hrvatskih proizvođača. Člankom 56, Ustava Republike Hrvatske svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojanstven život. Smatramo da otkupna cijena poljoprivrednog proizvoda ne smije biti niža od proizvodne cijene“, objavljeno je iz HPK.

Na sastanku se razgovaralo i o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je zatražila evaluaciju provedenih javih natječaja, zaštitu primarnih proizvođača, dosadašnjih posjednika te izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

„Od ministra Josipa Dabre je zatraženo i da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplati preostale potpore te izda odluke o isplaćenim i odbijenim potporama, odnosno da ih pošalje putem elektroničke pošte najkasnije do 31.kolovoza 2024. Među ostalim tražili smo hitno financiranje malih skladišta i preradbenih kapaciteta. Ova podrška trebala bi uključivati EU fondove i druga sredstva iz državnog proračuna kako bi se osnažila domaća proizvodnja i poticala samodostatnost“, istaknuto je iz HPK.  

Na sastanku je zaključeno kako će se tijekom rujna održati sastanak na temu poljoprivrednog zemljišta, ali i inicirati sastanak sa prehrambenom industrijom Podravkom, vezano za otkup primarnih proizvoda. Isto tako pokrenut će se mehanizmi i analiza postojećeg stanja mlinova i skladišta. Dogovoreno je i  da će se održavati redovni sastanci s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i HPK, na razini tri mjeseca vezano za isplatu potpora jer isplate svih budućih potpora moraju doći na vrijeme.

Među ostalim zaključeno je da će se održati sastanak vezan za Strateški plan u dijelu raspodjele potpora, ali i raditi na izmjeni Pravilnika o ugovornim odnosima o otkupu žitarica i Pravilnika o

izvještavanju o stanju zaliha, ističu u HPK.