Izražavamo nezadovoljstvo što Hrvatska nema predstavnika u EU Odboru za poljoprivredu

Objavljeno: 20.07.2024.

Hrvatska poljoprivredna komora izražava nezadovoljstvo i žaljenje što ni u ovom, novom sazivu Europskog parlamenta Hrvatska nema svog predstavnika u Odboru za poljoprivredu, što je samo još jedan dokaz da hrvatskim EU zastupnicima očito nije pretjerano stalo do toga da se bore za interese hrvatskih poljoprivrednika i sela u EU, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Iz HPK ističu kako su danas formirani odbori Europskog parlamenta i prema njima, a s obzirom na poljoprivredno-prehrambeni resor, Hrvatska ima samo zastupnike u Odboru za ribarstvo te u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

„Hrvatska ni u ovom sazivu Europskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu neće imati predstavnika. Danas su, naime, formirani odbori i pododbori te prema njima, a s obzirom na poljoprivredno-prehrambeni resor, imamo zastupnike u Odboru za ribarstvo te u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. To je nešto zbog čega moramo izraziti svoje nezadovoljstvo, obzirom da smo očekivali da će se naši EU zastupnici potruditi da uđu u Odbor i kroz njega se bore za interese hrvatske poljoprivrede i proizvodnje hrane. Posljednji predstavnik u Odbor za poljoprivredu EU parlamenta je bila Marijana Petir,  izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Članovima Odbora za ribarstvo imenovani su Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) i Željana Zovko (HDZ) dok je Romana Jerković Kraljić (SDP) članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Zamjenskim članovima Odbora za okoliš imenovani su Biljana Borzan (SDP), te Sunčana Glavak i Tomislav Sokol iz HDZ-a.

U HPK kažu kako je važnost poljoprivrede istaknula i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen koja je na početku novoga mandata, koji se odnosi na okoliš i poljoprivredu, a koji je predstavila na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kao dio svojih političkih smjernica 2024.-2029. istaknula kvalitetu života u Europi koja ovisi o sigurnoj i pristupačnoj opskrbi kvalitetnom lokalnom hranom.

„Poljoprivreda je ključni dio našeg europskog načina života – i uvijek mora ostati takva. Zahvaljujući 9 milijuna europskih farmi – i širem poljoprivredno-prehrambenom sektoru – Europa ima najzdraviju i najkvalitetniju hranu na svijetu. Ovo je strateška prednost i znači da je Europa ključna za globalnu sigurnost hrane. Naši poljoprivrednici i ruralna područja sve su više pod pritiskom – od utjecaja klimatskih promjena do nepoštene globalne konkurencije, poskupljenja energenata, nedostatka mlađih poljoprivrednika i teškoća u pristupu kapitalu. Istodobno, ulažu velike napore kako bi doprinijeli zelenoj tranziciji, na primjer kroz rješenja temeljena na prirodi. Želim nastaviti surađivati ​​s poljoprivrednicima, kreatorima politika, civilnim društvom, dionicima i građanima kako bismo mogli izgraditi konkurentan i otporan poljoprivredni i prehrambeni sustav“, kazala je Ursule von der Leyen.