BIOECO – UP

Objavljeno: 14.05.2024.

19.12.2024.

U sklopu projekta BIOECO-UP, 19.prosinca 2024. održala se treća radionica testiranja bio baziranih proizvoda. Ovog puta, domaćin nam je bilo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Novog Marofa. Ovaj OPG stvara razne kozmetičke proizvode, no ujedno, kao nusproizvod te proizvodnje, proizvodi i hidrolate; smilja, melise, lavande i matičnjaka. Radionica je okupila 10-ak zainteresiranih te je kroz interaktivnu radionicu raspravljala o okolišnim, marketinškim i ekonomskim aspektima ovakvih proizvoda.

_________________________

06.12.2024.

Hrvatska poljoprivredna komora održala je LL radionicu u sklopu  u Interregovog projekta Bioeco-up, Aktivnost 2.3 ‘Transnacionalno testiranje inovativnih bio-baziranih proizvoda korištenjem Living Lab pristupa’  čiji je cilj dizajn i evaluacija Living laba (“LL”) za poboljšanje bio-baziranih proizvoda, usluga ili rješenja.

Glavne odrednice:

  • Poboljšanje proizvoda/usluga temeljenih na održivosti kroz sukreaciju korisnika i prakse otvorene inovacije.
  • Projekt 7 lokalnih living labova bit će uspostavljen u različitim zemljama, a svaki će testirati 3 biološka proizvoda (ukupno 21) bioekonomskih tvrtki u pogledu upotrebljivosti, okoliša i marketinških aspekata.
  • Pristup Living Laba koristi eksperimentiranje u stvarnom životu i aktivno sudjelovanje korisnika, slijedeći načela otvorene inovacije (integracija vanjskog znanja) i inovacije korisnika (korisnici kao izvori inovacija).
  • Osnovna aktivnost je testiranje proizvoda i prikupljanje povratnih informacija korisnika kako bi se identificirale prilike za poboljšanja proizvoda

Tema radionice je bilo testiranje organskog gnojiva od sirove vune, koji je korišten u tu svrhu a ne tretiran kao otpad.

 

_________________________

27.11.2024.

Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je 22. studenog 2024., u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanić u Zadru, Living Lab radionica u okviru Interreg projekta Bioeco-up. Cilj radionice bio je testiranje i evaluacija inovativnih bio-baziranih proizvoda kroz Living Lab pristup, koji potiče održivost i kružno gospodarstvo.

 „Ključni ciljevi kroz ovu aktivnost projekta su poboljšanje proizvoda/usluga temeljenih na održivosti kroz sukreaciju korisnika i prakse otvorene inovacije. Projekt 7 lokalnih living labova bit će uspostavljen u različitim zemljama, a svaki će testirati 3 biološka proizvoda (ukupno 21) bioekonomskih tvrtki u pogledu upotrebljivosti, okoliša i marketinških aspekata“, objavljeno je iz HPK.

U HPK dodaju kako pristup Living Laba koristi eksperimentiranje u stvarnom životu i aktivno sudjelovanje korisnika, slijedeći načela otvorene inovacije (integracija vanjskog znanja) i inovacije korisnika (korisnici kao izvori inovacija). Osnovna aktivnost je testiranje proizvoda i prikupljanje povratnih informacija korisnika kako bi se identificirale prilike za poboljšanja proizvoda

Living Lab tvrtkama nudi priliku da procijene prednosti svoje poslovne ideje, proizvoda, usluge ili poslovnog modela. Tijekom radionice sudionici su testirali proizvod –  energetske pločice od jabuke, stvoren kao nusproizvod neiskorištenog čipsa od jabuke kojeg proizvodi upravo srednja Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola u Zadru. Također su korisnici odgovarali na upitnike te imali priliku sudjelovati u interaktivnim raspravama koji su zapravo ključni za dobivanje povratnih informacija od krajnjih korisnika, čime se i pokazalo kako Living Lab pristup doprinosi razvoju bioekonomije i osnaživanju lokalnih zajednica, ističu iz HPK.

 

_________________________

29.10.-30.10.2024.

Hrvatska poljoprivredna komora sudjelovala je u Krakowu na radnom sastanku od 29.10. do 30.10.

Neke od tema na sastanku su bile trenutni statusi o uspostavi nacionalnih HUB-ova, izrada nacrta procedura za međusektorsku suradnju biogospodarstva, transnacionalno testiranje postupaka međusektorske suradnje, povećanje međusektorske suradnje biogospodarstva, izrada strategije i akcijskog plana za provedbu mjera biogospodarstva.

_________________________

15.05.2024.

15. svibnja 2024. godine Hrvatska poljoprivredna komora je održala treću, ujedno i posljednju radionicu na kojoj su se građani aktivno uključili u biogospodarstvo i to ne samo kao potrošači, već i kao proizvođači. Radionica je održana u prostorijama Agronomskog fakulteta, a na njoj je bilo 25 sudionika, dok je prezentator bila profesorica Ana Matin.

Tema ove radionice je bila iskorištavanje ostataka cvjećarske proizvodnje direktnim procesima dorade i prerade u gotov proizvod. Sudionici su izrađivali različite proizvode od ostataka cvjećarske proizvodnje kako bi ih pretvorili u korisne proizvode. Izrađivali su sapune, balzam za suhu kožu, repelent, ljetni maslac za njegu kože, piling za tijelo, kandiranje latica te izrada potpuria

Cijelo priopćenje s radionice možete pronaći na linku: https://komora.hr/radionica-gradani-izradivali-proizvode-od-ostataka-cvjecarskih-proizvoda/

Opis fotografije nije dostupan. Opis fotografije nije dostupan. Opis fotografije nije dostupan.

_________________________

25.04.2024.

Hrvatska poljoprivredna komora održala je u četvrtak 25. travnja 2024. godine dugu radionicu u sklopu projekta Bioeco-up vezanu za osnaživanje građana za proizvodnju vlastitih bio proizvoda, u koju je bilo uključeno 11 sudionika. Naziv radionice je bio Iskorištavanje tekstilnih materijala.
U uvodnom dijelu predstavljen je projekt te njegovi glavni ciljeve i odrednice .
Cilj ove aktivnosti je da se građani aktivno uključe u biogospodarstvo ne samo kao potrošači, već i kao proizvođači.

_________________________

01.03.2024.

Prva radionica u sklopu projekta Bioeco-up održana je na Veggie imanju. Projekt koji je financiran sredstvima Europske komisije Interreg CENTRAL EUROPE, koja se održala u sklopu Aktivnosti 2.2 – Osnaživanje građana za proizvodnju vlastitih bio proizvoda.

Cilj ove radionice je osnažiti građane da postanu aktivni sudionici u biogospodarstvu te da postanu proizvođači, a ne samo potrošači. Radionica se održala u suradnji s projektnim partnerima iz 8 zemalja i 10 regija te je obuhvatila teme dizajniranja novih kružnih lanaca vrijednosti za bioekonomiju i utjecaja na transformaciju ponašanja potrošača.
Tema ove radionice je iskoristivost i mogućnost korištenja ljuski od jaja od koje smo radili uskrsna jaja sa sjemenkama, piling za lice i gnojivo za prihranu bilja.

Može biti slika sljedećeg: 10 ljudi, fondue i tekst Može biti slika sljedećeg: 7 ljudi, stol i tekst Opis fotografije nije dostupan.

_________________________

14.03.2024.

Hrvatska poljoprivredna komora i Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu projekta BIOECO-UP, održali su radionicu kroz koju su prezentirali brojna iskustva iz prakse kako je moguće osnažiti građane da postanu aktivni u biogospodarstvu. Na radionici su sudionici imali priliku saznati konkretne primjere o dostupnosti i vrijednosti proizvoda na biološkoj osnovi, te koje su prednosti za okoliš i zdravlje u centralnoj i istočnoj Europi.

Na radionici je istaknuto kako bi Hrvatska do kraja ove godine trebala dobiti prvu Strategiju biogospodarstva do 2035. godine. Strategija je to koja bi trebala doprinijeti jačem razvoju biogospodarstva, odnosno gospodarstva koje se oslanja na biološke sirovine i njihovo korištenje te je svojevrsna protuteža ekonomskom modelu koji se temelji na fosilnim gorivima. Prema nacrtu Strategije, čiji je koordinator Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska ima veliki potencijal poticanja ove vrste gospodarstva.

Cijelo priopćenje s radionice možete pronaći na linku: https://komora.hr/potrebno-je-vise-educirati-gradane-kako-da-postanu-sto-aktivniju-u-biogospodarstvu/

_________________________

BIOECO UP

Interreg – Europska komisija (CE0100254). Razvoj novih kružnih lanaca vrijednosti za biogospodarstvo i mijenjanje ponašanja potrošača.

  • Izrada nacrta postupaka za međusektorsku suradnju u okviru biogospodarstva te testiranje istog.
  • Unapređenje znanja građana o biogospodarstvu – edukativni materijal
  • Osnaživanje građana za proizvodnju vlastitih proizvoda kroz tri radionice, tri video priloga, izrada vodiča.
  • Transnacionalno testiranje inovativnih proizvoda koristeći pristup živog laboratorija
  • Analiza mjera kružnog biogospodarstva, izrada akcijskog plana