KONFERENCIJA KAKO ZADRŽATI MLADE U HRVATSKOJ

Poštovana/i, Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na konferenciju sa stručnim ...

KANDIDIRANJE - ČLAN NADZORNOG ODBORA

Poštovani, započeo je postupak kandidiranja za izbor jednog člana Nadzo...

Mediteranski sajam

Obavještavamo Vas o održavanju jubilarnog 15. Mediteranskog sajama zdr...

IZBORI U BJELOVARSKO BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Izborna pravila 2018.za BBŽ.doc OBRAZAC ZA PODNOŠENJE PRIGOVORA_BBŽ_201...

Upravni odbor kod ministra Tolušića

Ministar poljoprivrede, g. Tomislav Tolušić jučer je u Ministarstvu poljopr...

  • KONFERENCIJA KAKO ZADRŽATI MLADE U HRVATSKOJ

  • KANDIDIRANJE - ČLAN NADZORNOG ODBORA

  • Mediteranski sajam

  • IZBORI U BJELOVARSKO BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

  • Upravni odbor kod ministra Tolušića

Nalazite se:  

VIJESTI IZ ORGANIZACIJE COPA-COGECA

E-mail Ispis PDF

MOGUĆNOST  RASTA CIJENA GNOJIVA ZBOG NOVIH EUROPSKIH PRAVILA

Europarlamentarci su vodili žustru raspravu oko novog nacrta o gnojivima radi straha od potencijalnog rasta cijena gnojiva, što će se negativno odraziti na poljoprivrednike.

Poljoprivredni zastupnici strahuju da će promjena pravilnika izrađenog za smanjenje kamidija, prirodno nastalog, ali toksičnog i kancerogenog teškog metala, pogodovati povećanju uvoza fosfatne stijene iz Rusije.U EU se uveze oko 6 milijuna tona fosfata godišnje, uglavnom iz Maroka, u kojima je vrijednost prirodno nastalog kamidija vrlo visoka.Komisija postepeno želi smanjivati dozvoljene razine kamidija u fosfatima  od 60mg/kg na 20mg/kg u razdoblju od 12 godina.

 

EU i MERCOSUR PREDANI POSTIZANJU DOGOVORA DO KRAJA GODINE

Argentinska ministrica vanjskih poslova, Susana Malcorra, sastala se sa povjerenicom za trgovinu, Ceciliom Malmström u četvrtak (20. travnja), kako bi raspravile o dugo očekivanom trgovinskom dogovoru između EU i Mercosur-a (Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj).

EU i Mercosur ulaze u posljednji stadij pregovora. Očekuju da će postići dogovor do kraja ove godine ili najkasnije početkom 2018. Meso, poljoprivredni proizvodi i geografski indikatori ostaju kao otvorena pitanja između ta dva bloka.

Argentinska ministrica priznala je da je “obostrani skepticizam” između obje strane doveo do “nezadovoljavajuće” razmjene ponuda prošle godine.

Ali kada su početne sumnje prošle, te nakon što su proteklih nekoliko mjeseci izgradili “međusobno povjerenje”, Malcorra je naglasila da “predanost” postoji kako bi se zaključio posao.

Mercosur trgovinski dogovor mogao bi udvostručiti izvoz iz EU u Južnu Ameriku. Planirana slobodna trgovina između EU i južnoameričkog bloka Mercosur, mogla bi udvostručiti europski izvor prema toj regiji kroz pet godina, navode EU izvori bliski pregovorima, izvještava španjolski EURACTIV.

Merkel se nada “poštenom” EU-Mercosur dogovoru. Angela Merkel izjavila je kako će raditi na tome da osigura “poštenu” slobodnu trgovinu između EU i Mercosur-a.

Jednom kada se obje strane dogovore oko vrlo važnog dijela nacrta, očekuju da će razmijeniti svoje ponude oko preostalih problema kako bi postigli dogovor do kraja godine ili tijekom prvog kvartala 2018. Međutim, krajnji rok još nije definiran.

 

Facebook HPK

Partneri HPK

  

     

 

 

Korisni linkovi