KONFERENCIJA KAKO ZADRŽATI MLADE U HRVATSKOJ

Poštovana/i, Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na konferenciju sa stručnim ...

KANDIDIRANJE - ČLAN NADZORNOG ODBORA

Poštovani, započeo je postupak kandidiranja za izbor jednog člana Nadzo...

Mediteranski sajam

Obavještavamo Vas o održavanju jubilarnog 15. Mediteranskog sajama zdr...

IZBORI U BJELOVARSKO BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Izborna pravila 2018.za BBŽ.doc OBRAZAC ZA PODNOŠENJE PRIGOVORA_BBŽ_201...

Upravni odbor kod ministra Tolušića

Ministar poljoprivrede, g. Tomislav Tolušić jučer je u Ministarstvu poljopr...

  • KONFERENCIJA KAKO ZADRŽATI MLADE U HRVATSKOJ

  • KANDIDIRANJE - ČLAN NADZORNOG ODBORA

  • Mediteranski sajam

  • IZBORI U BJELOVARSKO BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

  • Upravni odbor kod ministra Tolušića

Nalazite se:  

PREDAVANJE 19 Svibanj 2014

Pozivamo vas na predavanje o 13 programa zaštite životinja koje će obuhvatiti sljedeće teme:

  1. NAREĐENE MJERE, NACIONALNI PROGRAMI SUZBIJANJA I ISKORJENJIVANJA BOLESTI
  2. ZAŠTITA (DOBROBIT) ŽIVOTINJA
  3. PROMET  I  OZNAČAVANJE  ŽIVOTINJA

Predavanje organizira županijska komora Zadarske županije Hrvatske poljoprivredne komore u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Predavanje će se održati 20. svibnja (utorak) 2014. godine s početkomu 9.00 sati u Domu kulture, 23450 Obrovac.

Predavači:

1)      Ranka Šimić (dobrobit životinja), Ministarstvo poljoprivrede

2)      Vladimir Čačinović (promet, označavanje), Ministarstvo poljoprivrede

3)      Tomislav Kiš (programi iskorjenjivanja bolesti – ostvarivanja zdravstvenih statusa), Ministarstvo poljoprivrede

 

Ažurirano ( Ponedjeljak, 19 Svibanj 2014 17:19 ) Written by: tajana
E-mail Ispis PDF
 

Isplata šteta i pomoć poplavljenim područjima 19 Svibanj 2014

Jučer su predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić i predsjednik HPK regije istočna Hrvatska Antun Vrakić obišli poplavom ugrožena područja te dodatno aktivirali članstvo HPK za pomoć. Predsjednik HPK Vukovarsko - srijemske županije Zlatko Vuković te članovi HPK i članovi Stožera Vukovarsko - srijemske županije Branko Garvanović i Darko Juzbašić od početka su se maksimalno angažirali u pomoći poljoprivrednim proizvođačima i stanovnicima poplavljenih mjesta. Otvorili su svoja imanja, domove i koordinirali pristiglu pomoć. Predsjednik HPK regije središnja Hrvatska g. Zvonimir Širjan odmah je poslao kamione za prijevoz stoke. U međuvremenu predsjednik HPK g. Brlošić razgovarao je s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i savjetnikom ministra poljoprivrede Markom Dražetićem da se hitno izradi novi Pravilnik ili donese odluka vezano za isplatu šteta zbog vremenskih nepogoda koja će omogućiti da se financijska sredstva u potpunosti preusmjere samo poljoprivrednim proizvođačima u poplavljenim područjima. Sljedeći tjedan će se održati sastanak na tu temu, te će se dodatno aktivirati članstvo HPK za pomoć poplavljenim područjima.

 

 

E-mail Ispis PDF
 

Hrvatskim svinjogojcima omogućen izvoz živih životinja u Austriju 16 Svibanj 2014

Provedba sustavnih mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga, započetih u dogovoru s uzgajivačima svinja koncem 2013. godine, ostvarila je i očekivane rezultate, predviđene u početnoj fazi provedbe mjera, odnosno mogućnost stavljanja živih svinja u promet radi upućivanja na klanje i na tržište onih EU članica koje zahtijevaju dodatne garancije u odnosu na bolest Aujeszkoga.

Za hrvatske uzgajivače značajna je činjenica da je, uz suglasnost i odobrenje Europske Komisije, i nadležno tijelo Republike Austrije u travnju ove godine dodatno dostavilo pozitivno mišljenje na hrvatski nacionalni program, te je na taj način i službeno omogućen izvoz živih svinja na zahtjevno austrijsko tržište, a prve pošiljke hrvatskih svinja odaslane su u austrijske klaonice početkom svibnja.

Uz novootvorenu mogućnost izvoza u Austriju, iz Hrvatske je u proteklim mjesecima izvezen veći broj svinja i u druge EU članice (koje ne zahtijevaju dodatne garancija po pitanju bolesti Aujeszkoga) – Mađarsku, Rumunjsku i Italiju. Svinje se također redovito izvoze i u susjednu Srbiju.
Provedba mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga nastavit će se i u narednom razdoblju, od 2015. godine na području čitave Hrvatske, s konačnim ciljem ostvarivanja statusa zemlje službeno slobodne od ove bolesti, što će dodatno smanjiti troškove proizvođačima, uslijed mogućnosti ukidanja prometnih ograničenja i obveza laboratorijskih pretraživanja prije prometa životinja u međunarodnom prometu, ali jednako tako i u prometu živih svinja unutar Hrvatske.

Omogućavanjem izvoza živih svinja u Austriju uspješno je ostvaren ključni cilj početne faza provedbe programa, na način i u roku najavljenom od strane Ministarstva koncem prošle godine.

Written by: tajana
E-mail Ispis PDF
 

Registar domaćih životinja

Nakon zamolbe članova Predsjedništva Hrvatske poljoprivrede komore da se broj krava maksimalno uključi u adekvatne registre domaćih životinja s potkrijepljenom dokumentacijom koja će im omogućiti ostvarivanje prava za potpore, 30. travnja održan je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Sastanku su prisustvovali pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, Načelnica sektora Zdenka Berak, voditeljica službe veterinarske inspekcije Brankica Capek, ravnatelj HPA Zdravko Barač, savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić i ravnatelj savjetodavne službe Hrvoje Horvat.

 

Više...
E-mail Ispis PDF
 


Stranica 136 od 160

Facebook HPK

Partneri HPK

  

     

 

 

Korisni linkovi