OBAVIJEST O IZBORIMA U HPK

Uskoro će započeti aktivnosti vezane za izbore u sva tijela Komore. Izbori će...

OBAVIJEST O PRODAJI IZRAVNOM POGODBOM

Na temelju odredbe članka 50. stavka 3. Zakona o poljoprivrednom zemljištu&...

NATJEČAJ ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

Hrvatska poljoprivredna komora raspisuje natječaj za prijam osobe na stručno ...

  • OBAVIJEST O IZBORIMA U HPK

  • OBAVIJEST O PRODAJI IZRAVNOM POGODBOM

  • NATJEČAJ ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

Nalazite se:  

Isplata šteta i pomoć poplavljenim područjima 19 Svibanj 2014

Jučer su predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić i predsjednik HPK regije istočna Hrvatska Antun Vrakić obišli poplavom ugrožena područja te dodatno aktivirali članstvo HPK za pomoć. Predsjednik HPK Vukovarsko - srijemske županije Zlatko Vuković te članovi HPK i članovi Stožera Vukovarsko - srijemske županije Branko Garvanović i Darko Juzbašić od početka su se maksimalno angažirali u pomoći poljoprivrednim proizvođačima i stanovnicima poplavljenih mjesta. Otvorili su svoja imanja, domove i koordinirali pristiglu pomoć. Predsjednik HPK regije središnja Hrvatska g. Zvonimir Širjan odmah je poslao kamione za prijevoz stoke. U međuvremenu predsjednik HPK g. Brlošić razgovarao je s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i savjetnikom ministra poljoprivrede Markom Dražetićem da se hitno izradi novi Pravilnik ili donese odluka vezano za isplatu šteta zbog vremenskih nepogoda koja će omogućiti da se financijska sredstva u potpunosti preusmjere samo poljoprivrednim proizvođačima u poplavljenim područjima. Sljedeći tjedan će se održati sastanak na tu temu, te će se dodatno aktivirati članstvo HPK za pomoć poplavljenim područjima.

 

 

E-mail Ispis PDF
 

Hrvatskim svinjogojcima omogućen izvoz živih životinja u Austriju 16 Svibanj 2014

Provedba sustavnih mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga, započetih u dogovoru s uzgajivačima svinja koncem 2013. godine, ostvarila je i očekivane rezultate, predviđene u početnoj fazi provedbe mjera, odnosno mogućnost stavljanja živih svinja u promet radi upućivanja na klanje i na tržište onih EU članica koje zahtijevaju dodatne garancije u odnosu na bolest Aujeszkoga.

Za hrvatske uzgajivače značajna je činjenica da je, uz suglasnost i odobrenje Europske Komisije, i nadležno tijelo Republike Austrije u travnju ove godine dodatno dostavilo pozitivno mišljenje na hrvatski nacionalni program, te je na taj način i službeno omogućen izvoz živih svinja na zahtjevno austrijsko tržište, a prve pošiljke hrvatskih svinja odaslane su u austrijske klaonice početkom svibnja.

Uz novootvorenu mogućnost izvoza u Austriju, iz Hrvatske je u proteklim mjesecima izvezen veći broj svinja i u druge EU članice (koje ne zahtijevaju dodatne garancija po pitanju bolesti Aujeszkoga) – Mađarsku, Rumunjsku i Italiju. Svinje se također redovito izvoze i u susjednu Srbiju.
Provedba mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga nastavit će se i u narednom razdoblju, od 2015. godine na području čitave Hrvatske, s konačnim ciljem ostvarivanja statusa zemlje službeno slobodne od ove bolesti, što će dodatno smanjiti troškove proizvođačima, uslijed mogućnosti ukidanja prometnih ograničenja i obveza laboratorijskih pretraživanja prije prometa životinja u međunarodnom prometu, ali jednako tako i u prometu živih svinja unutar Hrvatske.

Omogućavanjem izvoza živih svinja u Austriju uspješno je ostvaren ključni cilj početne faza provedbe programa, na način i u roku najavljenom od strane Ministarstva koncem prošle godine.

Written by: tajana
E-mail Ispis PDF
 

Registar domaćih životinja

Nakon zamolbe članova Predsjedništva Hrvatske poljoprivrede komore da se broj krava maksimalno uključi u adekvatne registre domaćih životinja s potkrijepljenom dokumentacijom koja će im omogućiti ostvarivanje prava za potpore, 30. travnja održan je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Sastanku su prisustvovali pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, Načelnica sektora Zdenka Berak, voditeljica službe veterinarske inspekcije Brankica Capek, ravnatelj HPA Zdravko Barač, savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić i ravnatelj savjetodavne službe Hrvoje Horvat.

 

Više...
E-mail Ispis PDF
 

Agro krediti temeljem ostvarenih prava na potporu u poljoprivredi 16 Svibanj 2014

Predsjednik HPK Mato Brlošić razgovarao je s OTP bankom o mogućim modelima financiranja poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili prava na potporu u poljoprivredi. Kako bi poljoprivredni proizvođači financijski premostili period do dobivanja državnih poticaja 30. lipnja 2014. godine OTP banka slijedom razgovora ponudila je mogućnost financiranja putem Agro kredita. Više u nastavku.

 

Više...
E-mail Ispis PDF
 


Stranica 135 od 160

Facebook HPK

Partneri HPK

  

     

 

 

Korisni linkovi