Radionica

Poštovana/i,   sa zadovoljstvom Vas pozivamo na RADIONICU pod ...

OBAVIJEST O IZMJENAMA NATJEČAJA ZA OPERACIJU 6.2.1.

OBAVIJEST O IZMJENAMA NATJEČAJA ZA OPERACIJU 6.2.1. Agencija za plaćanja u pol...

Novosti u 2018. godini

IAKS MJERE RURALNOG RAZVOJA – NOVOSTI U 2018. GODINI Od ove godine u mje...

Natječaj za podmjeru 10.2.

OBJAVLJEN NATJEČAJ ZA PODMJERU 10.2. - POTPORA ZA OČUVANJE, ODRŽIVO KORIŠTE...

Mjere ruralnog razvoja za 2018. godinu

Poljoprivrednici, od ponedjeljka možete podnijeti zahtjev za potporu za 2018. godi...

 • Radionica

 • OBAVIJEST O IZMJENAMA NATJEČAJA ZA OPERACIJU 6.2.1.

 • Novosti u 2018. godini

 • Natječaj za podmjeru 10.2.

 • Mjere ruralnog razvoja za 2018. godinu

Nalazite se:  

Uputa za povratak životinja na područja ugrožena poplavom u Vukovarsko srijemskoj županij 17 Lipanj 2014

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede s poplavom ugroženih područja evakuirana je stoka s ukupno 589 gospodarstava i to: 3.285 goveda, 7.074 svinja, 1.151 ovaca, 49 konja i 10.663 komada peradi.

Spašavanje životinja organizirali su lokalni  krizni stožeri, veterinari iz veterinarskih organizacija  i veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Životinje su se zbrinjavale na prazne i sigurne  farme. Takvih farmi je u prvim danima bilo oko 50, ali životinje su zbrinjavali sami vlasnici, kod prijatelja i rođaka te je ukupan broj evidentiranih lokacija 589.

Budući da su se  stekli prvi  preduvjeti za povratak, ovime javno apeliramo na vlasnike životinja da mogu započeti s povratkom stoke u vlastite objekte.
Povratak je u potpunosti moguć u mjesta Vrbanja, Posavski Podgajci, Soljani i Strošinci.
U ostala mjesta povratak je moguć u objekte tamo gdje su stvoreni preduvjeti, kao što su čišćenje, pranje, dezinfekcija, deratizacija, procjena oštećenosti objekta, osigurana pitka voda.
Za svako naredno mjesto u poplavljenom području za koje će MZ ocijeniti da je voda ispravna objavljivati će se na isti način.

Svi kojima je stoka bila označena, a zbrinuta je na poznatim i evidentiranim gospodarstvima mogu se javiti Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji na telefon 

 

01/3903-174.
 


Tamo će dobiti informaciju gdje im se trenutno stoka nalazi. 

Ako tu informaciju Hrvatska poljoprivredna agencija nema, onda to znači ili da je stoka uginula, nestala ili da se nalazi na gospodarstvu koje još nije pregledano.
Ova Uputa  se primjenjuje za povratak životinja na gospodarstva u općinama Gunja, Drenovci i Vrbanja s kojih su bile izmještene, bilo da se radi o gospodarstvima koja su bila poplavljena ili o gospodarstvima koja sama nisu bila poplavljena a s kojih  su životinje bile izmještene kao mjera opreza.
Posjednik koji želi vratiti životinje na svoje gospodarstvo treba se javiti u najbližu veterinarsku ambulantu nadležne ovlaštene veterinarske organizacije (Veterinarska stanica d.o.o. Županja) i ishoditi Procjenu mogućnosti povratka. S tim dokumentom može ići u ovlaštenu veterinarsku organizaciju nadležnu za općinu u kojoj su smještene životinje i zatražiti izdavanje propisane dokumentacije za premještanje životinja ( svjedodžba o zdravstvenom stanju životinja, putni listovi).

Postupanje nadležnih ovlaštenih veterinarskih organizacija
Gospodarstva koja su bila poplavljena
 1. Procjenu mogućnosti povratka životinja na gospodarstvo koje je bilo poplavljeno donosi ovlašteni veterinar nadležne ovlaštene veterinarske organizacije  nakon što je provedeno:
 • čišćenje i dezinfekcija pristupnih puteva;
 • čišćenje i  dezinfekcija prostora u kojem borave životinje i dvorište koje ih okružuje
 • deratizacija
 • osigurana odgovarajuća voda za životinje i odgovarajuća skrb
 • izvršena procjena stanja objekata od strane građevinske inspekcije
 
 1. Svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja izdaje  ovlaštena veterinarska organizacija, nadležna za općinu u kojoj se nalazi gospodarstvo na kojem su zbrinute životinje ako su ispunjeni slijedeći uvjeti:
  1. Posjednik posjeduje Procjenu mogućnosti povratka životinja na gospodarstvo. Ukoliko ju nema, ovlašteni veterinar može telefonom kontaktirati Veterinarsku stanicu d.o.o. Županja i zatražiti da se ista dostavi putem fax uređaja ili skenirana putem elektronske pošte.
  2. Proveden je veterinarski pregled gospodarstva  na kojem su bile zbrinute životinje sve su životinje označene na propisan način i evidentirane u registrima gospodarstva na kojem su bile zbrinute
  3. Gospodarstvo na koje se životinje vraćaju je registrirano obavljen je pregled na mjestu otpreme (obvezan klinički pregled u slučaju otpreme svinja). Obzirom da se životinje vraćaju u prazna gospodarstva, propisana testiranja će se provesti nakon povratka životinja.  Putni listovi za goveda, ovce, koze, svinje, putovnica za kopitare, moraju pratiti pošiljku životinja.
 2. Nakon dopreme životinja, posjednik se mora javiti veterinaru nadležne ovlaštene veterinarske  organizacije (Veterinarska stanica  Županja) kako bi se evidentirao dolazak životinja u JRDŽ.
 
Nakon zaprimanja obavijesti o povratku, nadležna ovlaštena veterinarska organizacija će provjeriti ima li posjednik propisanu evidenciju, a ako nema, dostaviti će informaciju u HPA (putem maila u kojem će navesti JIBG gospodarstva, ime i prezime posjednika i vrstu registra koja nedostaje). HPA će u što kraćem roku dostaviti propisanu evidenciju za gospodarstva, ovisno o vrsti životinja.

 

Ukoliko gospodarstvo nije registrirano, Veterinarska stanica d.o.o.  Županja dati će nalog za registraciju gospodarstva u JRDŽ te kontaktirati telefonom Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane kako bi se gospodarstvo registriralo u najkraćem mogućem roku. 

 

E-mail Ispis PDF
 

RASPRAVA O MODELU ISPLATE POTICAJA 16 Lipanj 2014

Danas u 16.30 sati Upravni odbor HPK ima završnu raspravu oko novog modela poljoprivrednih potpora 2014.-2020.. Okrugli stol na istu temu te održat će se u srijedu 18.6.2014. godine s početkom u 10 sati u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, Perkovčeva 2. 
Ukoliko imate konstruktivnih prijedloga slobodno nam pošaljite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
E-mail Ispis PDF
 

Krenula isplata poticaja 12 Lipanj 2014

U četvrtak, 12. lipnja 2014. godine Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom 2. dijela izravnih potpora, koje su za 2013. godinu odobrene za 96.785 poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je o 1,2 milijarde kuna iz Državnog proračuna za regionalno plaćanje (koje uključuje: oranice, livade i pašnjake, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan) i premije (za krave dojilje, ovce i koze), koje će u sljedećih nekoliko dana biti isplaćeno na žiro račune korisnika. Time ujedno završava isplata za 2013. godinu.

 

Poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju porezni dug, odobreni iznos izravne potpore umanjen je za iznos dugovanja, sukladno evidenciji Porezne uprave, a od tzv. prijeboja dugovanja izuzeta su poljoprivredna gospodarstva koja se nalaze u područjima zahvaćenim poplavom.

 

Podsjetimo, od ulaska Hrvatske u EU, isplate izravnih potpora obavljaju se dva puta godišnje. Tijekom veljače ove godine isplaćen je 1. dio izravnih potpora poljoprivrednicima (regionalno plaćanje i premije) u ukupnom iznosu od 1,03 milijarde kuna. Financiran je iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi - ukupno 713 milijuna kuna (sva predviđena EU sredstva), dok je istovremeno iz Državnog proračuna RH isplaćeno 317 milijuna kuna, odnosno ukupan raspoloživ iznos državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, rasplodne krmače, mliječne krave, duhan i maslinovo ulje) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana poljoprivreda; teži uvjeti gospodarenja te izvorne pasmine i zaštićeni kultivari).

 

Ujedno napominjemo da su od 9. lipnja preko zaštićene mrežne aplikacije – AGRONET poljoprivrednicima dostupne Odluke o ostvarivanju prava na izravna plaćanja za 2013. godinu (regionalno plaćanje), kojima svaki korisnik može pristupiti pomoću svog  korisničkog imena i zaporke te u izborniku „Odluke“ preuzeti odluke za svoje gospodarstvo. Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami pristupiti AGRONET-u mogu to učiniti putem regionalnih ureda Agencije za plaćanja u svim županijama (potrebno je osobno doći s korisničkim imenom i zaporkom za pristup AGRONET-u). Na Odluku korisnik ima pravo podnijeti prigovor povjerenstvu za prigovore u Agenciji za plaćanja u roku od 30 dana od dostave Odluke putem Agronet sustava (odnosno od 9. lipnja 2014.).

E-mail Ispis PDF
 

PRIJEVOZ STOČNE HRANE 09 Lipanj 2014

Zahvaljujući donatorima stočne hrane, autoprijevoznicima Lagermax, Miloš, Dinela, Baričević, Agros Petrinja te donatoru goriva Crodux derivati d.o.o. Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) osigurala je oko 50 kamiona za transport 1500 tona stočne hrane poplavljenim područjima istočne Slavonije. Trenutno HPK više ne može izdavati potvrde za besplatno gorivo što otežava daljnji transport stočne hrane. Za prijevoz preostalih donacija stočne hrane potrebno je još oko 100 kamiona s prikolicom. Za pomoć smo zamolili Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Zagrebački holding d.o.o..

Nadamo se njihovoj pomoći oko transporta kako bi naši poljoprivredni proizvođači dobili potrebnu stočnu hranu za cijelu godinu koja je pred njima. Donatore stočne hrane molimo za strpljenje dok se ne nađe rješenje za transport iste. Najnovije informacije možete pratiti na našoj web i Facebook stranici.  

E-mail Ispis PDF
 


Stranica 135 od 161

Facebook HPK

Partneri HPK

  

     

 

 

Korisni linkovi