IZBORI HPK 2017.

U 2017. godini u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (Komora) provode se Izb...

PRAVNO EKONOMSKA KLINIKA

Pravno ekonomska klinika je volonterski projekt Pravnog i Ekonomskog fakulteta u O...

HPK potpisala deklaraciju sa 6 poljoprivrednih komora

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore zajedno sa predstavnicima Poljoprivred...

  • IZBORI HPK 2017.

  • PRAVNO EKONOMSKA KLINIKA

  • HPK potpisala deklaraciju sa 6 poljoprivrednih komora

Nalazite se:  

POMOĆ ZA SLAVONIJU 21 Svibanj 2014

U tijeku je akcija Hrvatske poljoprivredne komore za pomoć ugroženim selima u Slavoniji. Oni koji ste u mogućnosti donirati hranu za stoku molimo vas da što prije kontaktirate 091 4882 714, 091 4883 111, 091 4883 110 ili 01 6109 260, 01 6109 261, 01 6109 809. Akcija se provodi u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. 

E-mail Ispis PDF
 

PREDAVANJE 19 Svibanj 2014

Pozivamo vas na predavanje o 13 programa zaštite životinja koje će obuhvatiti sljedeće teme:

  1. NAREĐENE MJERE, NACIONALNI PROGRAMI SUZBIJANJA I ISKORJENJIVANJA BOLESTI
  2. ZAŠTITA (DOBROBIT) ŽIVOTINJA
  3. PROMET  I  OZNAČAVANJE  ŽIVOTINJA

Predavanje organizira županijska komora Zadarske županije Hrvatske poljoprivredne komore u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Predavanje će se održati 20. svibnja (utorak) 2014. godine s početkomu 9.00 sati u Domu kulture, 23450 Obrovac.

Predavači:

1)      Ranka Šimić (dobrobit životinja), Ministarstvo poljoprivrede

2)      Vladimir Čačinović (promet, označavanje), Ministarstvo poljoprivrede

3)      Tomislav Kiš (programi iskorjenjivanja bolesti – ostvarivanja zdravstvenih statusa), Ministarstvo poljoprivrede

 

Ažurirano ( Ponedjeljak, 19 Svibanj 2014 17:19 ) Written by: tajana
E-mail Ispis PDF
 

Isplata šteta i pomoć poplavljenim područjima 19 Svibanj 2014

Jučer su predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić i predsjednik HPK regije istočna Hrvatska Antun Vrakić obišli poplavom ugrožena područja te dodatno aktivirali članstvo HPK za pomoć. Predsjednik HPK Vukovarsko - srijemske županije Zlatko Vuković te članovi HPK i članovi Stožera Vukovarsko - srijemske županije Branko Garvanović i Darko Juzbašić od početka su se maksimalno angažirali u pomoći poljoprivrednim proizvođačima i stanovnicima poplavljenih mjesta. Otvorili su svoja imanja, domove i koordinirali pristiglu pomoć. Predsjednik HPK regije središnja Hrvatska g. Zvonimir Širjan odmah je poslao kamione za prijevoz stoke. U međuvremenu predsjednik HPK g. Brlošić razgovarao je s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i savjetnikom ministra poljoprivrede Markom Dražetićem da se hitno izradi novi Pravilnik ili donese odluka vezano za isplatu šteta zbog vremenskih nepogoda koja će omogućiti da se financijska sredstva u potpunosti preusmjere samo poljoprivrednim proizvođačima u poplavljenim područjima. Sljedeći tjedan će se održati sastanak na tu temu, te će se dodatno aktivirati članstvo HPK za pomoć poplavljenim područjima.

 

 

E-mail Ispis PDF
 

Hrvatskim svinjogojcima omogućen izvoz živih životinja u Austriju 16 Svibanj 2014

Provedba sustavnih mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga, započetih u dogovoru s uzgajivačima svinja koncem 2013. godine, ostvarila je i očekivane rezultate, predviđene u početnoj fazi provedbe mjera, odnosno mogućnost stavljanja živih svinja u promet radi upućivanja na klanje i na tržište onih EU članica koje zahtijevaju dodatne garancije u odnosu na bolest Aujeszkoga.

Za hrvatske uzgajivače značajna je činjenica da je, uz suglasnost i odobrenje Europske Komisije, i nadležno tijelo Republike Austrije u travnju ove godine dodatno dostavilo pozitivno mišljenje na hrvatski nacionalni program, te je na taj način i službeno omogućen izvoz živih svinja na zahtjevno austrijsko tržište, a prve pošiljke hrvatskih svinja odaslane su u austrijske klaonice početkom svibnja.

Uz novootvorenu mogućnost izvoza u Austriju, iz Hrvatske je u proteklim mjesecima izvezen veći broj svinja i u druge EU članice (koje ne zahtijevaju dodatne garancija po pitanju bolesti Aujeszkoga) – Mađarsku, Rumunjsku i Italiju. Svinje se također redovito izvoze i u susjednu Srbiju.
Provedba mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga nastavit će se i u narednom razdoblju, od 2015. godine na području čitave Hrvatske, s konačnim ciljem ostvarivanja statusa zemlje službeno slobodne od ove bolesti, što će dodatno smanjiti troškove proizvođačima, uslijed mogućnosti ukidanja prometnih ograničenja i obveza laboratorijskih pretraživanja prije prometa životinja u međunarodnom prometu, ali jednako tako i u prometu živih svinja unutar Hrvatske.

Omogućavanjem izvoza živih svinja u Austriju uspješno je ostvaren ključni cilj početne faza provedbe programa, na način i u roku najavljenom od strane Ministarstva koncem prošle godine.

Written by: tajana
E-mail Ispis PDF
 


Stranica 134 od 159

Facebook HPK

Partneri HPK

  

     

 

 

Korisni linkovi